Dziś międzynarodowy dzień czekolady. W Polsce ten dzień obchodzony jest 7 kwietnia
Prekolumbijscy mieszkańcy Meksyku przygotowali xocolatl („xocol”: gorzki i „atl”: woda) z cacahuatl (kakao) dodając zimną wodę i energicznie mieszając.
Słownik Królewskiej Akademii Hiszpańskiej definiuje słowo czekolada w ten sposób: „Makaron z mielonego kakao i cukru, do którego zazwyczaj dodaje się cynamon lub wanilię”.
Czekolada w różnych językach:
- Niemiecki: Schokolade
Francuski: Chocolat
Holenderski: Czekolada
Indonezyjski: Coklat
Włoski: Cioccolato
Polski: Czekolada
Szwedzki: Choklad
Wyniki badań naukowców potwierdzają pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Zjedzenie czekolady poprawia również humor
Kzysztof Kolumb przywiózł migdały kakaowe do Europy jako ciekawostkę, ale to Hernán Cortés po raz pierwszy zdał sobie sprawę z możliwej wartości handlowej. Hiszpania była pierwszym krajem europejskim, który używał i skomercjalizował kakao.
Ciekawostki zaczerpnięte ze strony: Skąd pochodzi czekolada
Na koniec wiersz znany w internecie jako Oda do czekolady :)
Jedno z tego jest pewne. Czekolada poprawia humor, chociaż jedna kosteczka;)
Nie słyszałem o tym święcie. Pozdrawiam :-) .
OdpowiedzUsuńJak mam codziennie dzień czekolady. Uwielbiam jej smak.
OdpowiedzUsuńLubię czekoladę mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę. :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
OdpowiedzUsuńCzasami mam wrażenie, że dzień czekolady jest codziennie. :P
OdpowiedzUsuń